Orzeźwiający, zachwycający
swoim smakiem, o bogatej i ciekawej historii – Mojito to drink, który
zdecydowanie zasługuje na uwagę i każdy, kto przepada za limonkami czy rumem,
powinien go wypróbować. Można zamówić go bez problemu w dobrych barach i
restauracjach, można również przyszykować go samodzielnie w domu – chociaż ma
on dość dużo składników, to jednak jego przygotowanie wcale nie jest takie
trudne!
Historia Mojito
Zanim przejdziemy do
zaprezentowania przepisu na Mojito, warto dowiedzieć się nieco więcej o tym,
skąd wziął się ten drink. Za jego pierwowzór uważa się napój, który upodobał
sobie w szczególności kapitan Drake – angielski korsarz żyjący w XVI wieku.
Pijał on tafię – jest to rodzaj taniego rumu, który produkowany jest z trzciny
cukrowej, dodając do niej sok wyciskany z cytryny oraz miętę.
Prawdziwe Mojito powstało
wtedy, gdy tafia została zastąpiona przez prawdziwy rum – po raz pierwszy
pozyskany na wyspie Barbados. Coraz bardziej klarowny i mocny został w XVII i
XVIII wieku stał się jednym z kluczowych dóbr handlowych Ameryki Południowej i
Północnej, a także przyczynił się do popularyzacji drinka, który obecnie należy
do jednych z najbardziej znanych na świecie.
Przepis na Mojito:
·
biały rum – 40 ml
·
syrop cukrowy – 20 ml
·
limonka – 2 ćwiartki
·
liście mięty – 6 sztuk
·
woda gazowana – 40 ml
·
kruszony lód
Limonkę należy sparzyć, obrać,
usunąć białe części, a następnie pokroić na 2 ćwiartki. Następnie należy
pokroić je na 8 części łącznie, z czego 4 należy wrzucić do szklanki typu
highball. Potem należy dodać do drinka liście mięty i ugnieść wszystkie
składniki razem, aż do momentu, w którym wyraźnie wyczuwalny będzie aromat
miętowy. Po ugniataniu należy dodać syrop cukrowy – alternatywnie można także
dosypać cukier trzcinowy brązowy lub cukier biały. Kolejny krok to wypełnienie
szklanki pokruszonym lodem, następnie dolanie 40 ml białego rumu i dopełnienie
całości wodą mocno gazowaną – najlepiej unikać mineralnej i wybrać źródlaną,
ponieważ woda mineralna może mieć zbyt mocno wyczuwalny smak. Warto pamiętać o
tym, by nie dolewać zbyt dużo wody – większość szklanki powinien wypełniać
kruszony lód. Na koniec drink należy wymieszać i udekorować go pozostałymi
cząstkami limonki oraz gałązką mięty. Drink należy pić przez słomkę.
Również Mojito można
przygotować w wersji bezalkoholowej – w tym przypadku rum należy zastąpić
większą ilością wody gazowanej.
Alternatywny i prostszy
przepis na Mojito z udziałem syropu o smaku Mojito można znaleźć pod adresem: http://www.lubuskibrand.pl/przepis/id/53/lubuski-mojito/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz