poniedziałek, 12 czerwca 2017

Jak przygotować efektowne drinki.



Zdarzyło Wam się pewnie nie raz podziwiać efektowne drinki przygotowywane przez profesjonalnych barmanów w klubach. Pewnie zastanawialiście się czy to wymaga dużej wprawy, wiedzy, umiejętności? 

W jaki sposób można samodzielnie przygotować takie kolorowe cudo? Przyrządzenie efektownych kolorowych drinków jest mile widziane na różnych imprezach. Możemy nimi poczęstować gości na imprezie urodzinowej, osiemnastce, na balu, czy również weselu. Wszystko zależy od naszych chęci oraz dostępności składników. Goście z pewnością będą podziwiali oraz docenią nasze wysiłki i starania. Wbrew pozorom przygotowanie efektownego drinka nie jest bardzo trudne. Owszem wymaga nieco zręczności, aby na przykład warstwy koktajlu się nie pomieszały, ale większość ludzi mając odpowiedni przepis bez problemu sobie z tym poradzi. Kolorowe, słodkie bądź wytrawne drinki mogą być ozdobą i atrakcją każdego przyjęcia czy imprezy.
Warto popróbować wcześniej w zaciszu domowym, czy taki drink jesteśmy w stanie poprawnie wykonać. Pozwoli to uniknąć ewentualnej wpadki przy przygotowywaniu go przy gościach.
Aby przygotować efektowny drink potrzebne są do niego odpowiednie szklanki bądź kieliszki w zależności od rodzaju przygotowywanego drinka. Ważne jest aby szkło było czyste, nieuszczerbione, najlepiej gładkie bez ornamentów czy zdobień.
Drinki warstwowe powstają nie za sprawą magii, a wyłącznie różnych rodzajów płynów, o różnej gęstości. Aby przygotować drinka potrzeba kilku rodzajów płynów, w zależności od tego ile planuje się osiągnąć warstw w danym drinku. Niektóre warstwy to czasami mieszanka kilku rodzajów płynów, na przykład alkoholu z sokiem bądź nektarem.
Najważniejszą zasadą o której należy pamiętać jest ta, że zawsze gęstszy płyn opadnie na dno. Nie jest to magia, to po prostu fizyka. Dlatego też warstwowego drinka przygotowuje się w ten sposób, że zaczyna się nalewanie warstw od najgęstszego płynu. Robiąc to w odwrotnej kolejności nie tylko nie osiągniemy takiego efektu, ale też wszystkie warstwy nieładnie się ze sobą od razu wymieszają. Dlatego też- najgęstszy na dno. Warto zapamiętać sobie, że na przykład syrop jest gęstszy o likier, dlatego też syrop wlewa się jako pierwszy. Kolejne warstwy również należy wlewać ostrożnie. Nie powinno się tego robić nagle, ale powoli, najlepiej albo wlewając płyn po ściankach szklanki czy kieliszka, albo też powolne dodawanie go łyżeczkami. Innym pomocnym sposobem jest wlewanie kolejnych warstw po łyżeczce, po której płyn będzie powolnie spływał na niższą warstwę. Przepisów na warstwowe drinki można znaleźć całe mnóstwo w Internecie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce takie hasło a oczom naszym ukaże się pokaźna liczba przepisów. 

Jeśli już zrobimy takiego drinka na próbę i wszystko wyszło po naszej myśli wówczas można bez problemu i skrępowania serwować go swoim znajomym na imprezie. Zachwyt na ich twarzach gwarantowany. Warto czasami się postarać i przygotować drinki, które zaskoczą znajomych i pozostaną przez nich zapamiętane na długo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz