Zdarzyło Wam się pewnie nie raz
podziwiać efektowne drinki przygotowywane przez profesjonalnych
barmanów w klubach. Pewnie zastanawialiście się czy to wymaga
dużej wprawy, wiedzy, umiejętności?
W jaki sposób można
samodzielnie przygotować takie kolorowe cudo? Przyrządzenie
efektownych kolorowych drinków jest mile widziane na różnych
imprezach. Możemy nimi poczęstować gości na imprezie urodzinowej,
osiemnastce, na balu, czy również weselu. Wszystko zależy od
naszych chęci oraz dostępności składników. Goście z pewnością
będą podziwiali oraz docenią nasze wysiłki i starania. Wbrew
pozorom przygotowanie efektownego drinka nie jest bardzo trudne.
Owszem wymaga nieco zręczności, aby na przykład warstwy koktajlu
się nie pomieszały, ale większość ludzi mając odpowiedni
przepis bez problemu sobie z tym poradzi. Kolorowe, słodkie bądź
wytrawne drinki mogą być ozdobą i atrakcją każdego przyjęcia
czy imprezy.
Warto popróbować wcześniej w zaciszu
domowym, czy taki drink jesteśmy w stanie poprawnie wykonać.
Pozwoli to uniknąć ewentualnej wpadki przy przygotowywaniu go przy
gościach.
Aby przygotować efektowny drink
potrzebne są do niego odpowiednie szklanki bądź kieliszki w
zależności od rodzaju przygotowywanego drinka. Ważne jest aby
szkło było czyste, nieuszczerbione, najlepiej gładkie bez
ornamentów czy zdobień.
Drinki warstwowe powstają nie za
sprawą magii, a wyłącznie różnych rodzajów płynów, o różnej
gęstości. Aby przygotować drinka potrzeba kilku rodzajów płynów,
w zależności od tego ile planuje się osiągnąć warstw w danym
drinku. Niektóre warstwy to czasami mieszanka kilku rodzajów
płynów, na przykład alkoholu z sokiem bądź nektarem.
Najważniejszą zasadą o której
należy pamiętać jest ta, że zawsze gęstszy płyn opadnie na dno.
Nie jest to magia, to po prostu fizyka. Dlatego też warstwowego
drinka przygotowuje się w ten sposób, że zaczyna się nalewanie
warstw od najgęstszego płynu. Robiąc to w odwrotnej kolejności
nie tylko nie osiągniemy takiego efektu, ale też wszystkie warstwy
nieładnie się ze sobą od razu wymieszają. Dlatego też-
najgęstszy na dno. Warto zapamiętać sobie, że na przykład syrop
jest gęstszy o likier, dlatego też syrop wlewa się jako pierwszy.
Kolejne warstwy również należy wlewać ostrożnie. Nie powinno się
tego robić nagle, ale powoli, najlepiej albo wlewając płyn po
ściankach szklanki czy kieliszka, albo też powolne dodawanie go
łyżeczkami. Innym pomocnym sposobem jest wlewanie kolejnych warstw
po łyżeczce, po której płyn będzie powolnie spływał na niższą
warstwę. Przepisów na warstwowe drinki można znaleźć całe
mnóstwo w Internecie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce takie hasło
a oczom naszym ukaże się pokaźna liczba przepisów.
Jeśli już zrobimy takiego drinka na
próbę i wszystko wyszło po naszej myśli wówczas można bez
problemu i skrępowania serwować go swoim znajomym na imprezie.
Zachwyt na ich twarzach gwarantowany. Warto czasami się postarać i
przygotować drinki, które zaskoczą znajomych i pozostaną przez
nich zapamiętane na długo.
Efektowne drinki to gwóźdź każdej imprezy. Warto wiedzieć jak je robić.
OdpowiedzUsuńhttps://gdziepokredyty.com.pl/